Horisont Enterprises Ltd Oy on suomalainen vuonna 1990 perustettu maahantuonti-, tuotanto- ja markkinointiyritys. Yritys maahantuo ja valmistaa pääasiassa vapaa-aikaan ja puutarhaan liittyviä tuotteita. Tuotteitamme ovat mm. Ötökkä-hyönteistorjunta -tuotteet, Lucifer-grillit ja grillaustarvikkeet, Juwel ja Keter -puutarhatuotteet, Gröna Johanna joutsen-merkitty lämpökompostori, George Foreman kontaktigrillit.

Pääasiallisen jakelukanavan yhtiön tuotteille muodostavat kaupan keskusliikkeet ja niihin kuuluvat vähittäiskauppaverkosto, tavaratalot, erikoisliikkeet, postimyyntiyritykset ja huoltoasemat.

Yrityksen keskeisenä tavoitteena on tuottaa toiminnallaan lisäarvoa sekä kuluttajille, että kaikille jakelukanaville. Horisont Enterprises Ltd Oy on tulevaisuuteen panostava, kasvava ja suomalainen perheyritys. Vakavarainen yhtiö kuuluu parhaaseen AAA-luokitukseen.

Horisont Enterprises Ltd Oy 20 Vuotta

Yritys perustettiin syksyllä 1990, perustajina ja omistajina Esa Karppinen ja Pekka Immonen. Omistusosuus oli 50/ 50.

Henkilöstöä Pekka Immosen lisäksi oli myyntipäällikkö Kai Fernström ja myyntiedustaja Juha Vesa. Lisäksi myyntisihteeri aloitti työt syksyn aikana.

Yrityksen päätuote oli Ötökkä-tuotemerkki, joka ostettiin perustettavaan yritykseen hintaan 1,5 milj. mk. Liiketoiminta ja myynti kehittyivät kohtuullisesti ja pian tuotesortimentti laajentui, kun ostettiin Markku Teckenbergiltä Jani-Trading Oy:n lelujen liiketoiminta.

Liiketoiminnan riskitekijät tulivat ajankohtaisiksi välittömästi Suomen sukellettua syvään lamaan muutama kuukausi perustamisen jälkeen ja liiketoiminta olikin tappiollista ensimmäisen viiden vuoden aikana.
Tästä kuitenkin selvittiin.

Merkittävä tekijä oli Pekka Immosen merkkitavaratuntemus ja useiden vuosikymmenten suhteet vähittäiskauppaorganisaatioiden kanssa. Markku Teckenberg toimi osittain rahoittajana, ja Pekka Immonen päätti syventää yrityksen osaamisaluetta solmimalla usean vuoden ajan aktiivisesti suhteita Kaukoitään.

1993 tuotiin markkinoille luontopohjainen rypsineste ja Flamgo- sytytyspalat. 1994 mukaan tuli monia uusia puutarhatuotteita.

Toiminnan tappiollisuuden vuoksi Esa Karppinen luopui osakkeistaan ja Pekka Immosesta tuli 100 % omistaja ottaen samalla merkittävät taloudelliset vastuut yrityksestä. Myös myyntipäällikkö lopetti työskentelyn yrityksen lukuun eikä uutta palkattu.

1995 saatiin yritykselle merkittävä kompostoriedustus, jonka erittäin suuri myynti käänsi yrityksen liiketoiminnan voitolliseksi ja menetetty pääoma saatiin takaisin. Muutama vuosi myöhemmin lopetettiin kasvanut lelumyynti, koska toimintaa ei saatu kannatettavaksi johtuen lähinnä valuuttaongelmista.

2002 ostettiin Lucifer-tavaramerkki ja muutama vuosi myöhemmin saatiin Keterin edustus. Vuodesta 1995 lähtien yrityksen kannattavuus on ollut joka vuosi hyvä. Keskeisimpinä menestystekijöinä on ollut pitää kustannukset kurissa ja sitoutunut pääoma pienenä.

2004 Kristian Immonen aloitti työt yrityksessä. Pari vuotta myöhemmin Pekka Immonen vetäytyi aktiivisesta liiketoiminnasta ja Kristianista tuli toimitusjohtaja.

Tomas Tapaninen palkattiin vuonna 2005 varastotyöntekijäksi. Tällä hetkellä hän vastaa yrityksen jälkimarkkinoinnissa. Nykyisin johdon assistentin tehtäviä hoitava Annukka Vitikka palkattiin myyntisihteeriksi vuonna 2006.

Syvällisten mietintöjen jälkeen päätettiin tehdä sukupolven vaihdos ja vuonna 2008 Pekka Immonen myi osakkeistaan 50 % lapsilleen Kristian Immoselle ja Annika Pinomaalle. Samalla yrityksessä tehtiin diffuusio, joka oli veroteknisesti välttämätön. Viime vuosina yrityksen myynti on kasvanut jatkuvasti.

Vähittäiskaupan osaamista ja uutta intoa saatiin, kun vuoden 2008 alussa palvelukseen tuli Guy Pettersson. Saman vuoden loppupuolella vahvistettiin myös taloushallintoa, kun hallintopäälliköksi palkattiin Arja Knuutinen.

Omasta Ötökkä-tuotannosta on sittemmin luovuttu ja tuotteet tehdään alihankintana Italiassa. 2009 aloitti yrityksen palveluksessa hallintoon ja markkinointiin liittyviä tehtäviä hoitava Annika Pinomaa.

Merkittävää osaamista on tuonut myös Matti Laamanen, hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2008.

Vuonna 2009 otettiin liiketoiminnan kannalta merkittävä askel, kun ulkoistettiin logistiikka ILP-Group Logistics Oy:lle.

Nykyisiin toimitiloihin Pitäjänmäelle yritys muutti 2010.

Yrityksestä on 20 vuoden aikana tullut merkittävä tavarantoimittaja ja kumppani Suomen vähittäiskaupalle.

Horisontin edustamia tuotteita ovat tällä hetkellä mm. Ötökkä-hyönteistorjuntatuotteet, Lucifer-grillit ja grillaustarvikkeet, Juwel- ja Keter-puutarhatuotteet, joutsenmerkitty Gröna Johanna & Aerobin lämpökompostori sekä Palram-kasvihuoneet.

Tarkalla taloudenhoidolla ja strategialla yrityksellä on hyvät mahdollisuudet menestyä jatkossakin kiristyvässä kilpailussa.
Onnea seuraavalle 20 vuodelle toivotti myös Esa Karppinen eilisessä puhelinkeskustelussa, kun käytiin Horisontin historiaa lävitse.

 

Helsingissä 8. lokakuuta 2010
Pekka Immonen